ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανατροπή με ΚΥΑ: Πράσινο φως για Football League – Κόκκινο για Γ’ – Τι γίνεται με τα υπόλοιπα σπορ

Η ΚΥΑ που εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα επιτρέπει σε Α1 μπάσκετ γυναικών, volley γυναικών, Α1 πόλο ανδρών και γυναικών, Α1 χαντμπολ ανδρών και γυναικών, Football League, γυναικείο ποδόσφαιρο και Α2 μπάσκετ ανδρών μόνο προπονήσεις μέχρι τις 16/3 – Εκτός πλάνου η Γ’ Εθνική…
Η ΚΥΑ λοιπόν, που εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα επιτρέπει σε Α1 μπάσκετ γυναικών, volley γυναικών, Α1 πόλο ανδρών και γυναικών, Α1 χαντμπολ ανδρών και γυναικών, Football League, γυναικείο ποδόσφαιρο και Α2 μπάσκετ ανδρών μόνο προπονήσεις.

Στα συγκεκριμένα αθλήματα, ορισμένα από τα οποία ήταν έτοιμα να επαννεκινήσουν άμεσα, θα γίνονται λοιπόν μόνο προπονήσεις χωρίς θεατές μέχρι τις 16/3 και στη συνέχεια, αφού προηγουμένως συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, θα δοθεί το πράσινο φως για αγώνες.

Το θέμα όμως είναι, ότι πλέον οι ημερομηνίες πιέζουν ασφυκτικά και τα πρωταθλήματα που θα αρχίσουν στις 17/3 (εάν δοθεί το πράσινο φως) είναι πολύ πιθανόν να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν ή για να συμβεί αυτό οι αγώνες να γίνονται κάθε λίγο και λιγάκι.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξης:

Επιστρέφουν άμεσα, από σήμερα Σάββατο 6 Μαρτίου, στις προπονήσεις οι ανδρικές και γυναικείες ομάδες των πρώτων κατηγοριών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Προπονήσεις οι οποίες είχαν ανασταλεί από προχτές Πέμπτη, για όσες ομάδες εδρεύουν στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου ανά την επικράτεια. Ομοίως επανεκκινούν οι προπονήσεις και για τις ομάδες της Football League. Παράλληλα, υπάρχει πλέον οριζόντια εφαρμογή των μέτρων για τον αθλητισμό σε όλη τη χώρα. Παύουν να ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις, αναλόγως την περιοχή και την επιδημιολογική της κατάσταση, για λόγους ίσης μεταχείρισης.

Συνεπεία αυτών, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία και χρήση:

* των κολυμβητηρίων για αθλητές σωματείων, υποψήφιους Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Στρατιωτικών Σχολών,

* έως τριών (3) χιονοδρομικών κέντρων -δύο (2) στη Βόρεια και ένα (1) στη Νότια/Κεντρική Ελλάδα.

Συνεχίζονται κανονικά οι αγώνες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ανδρών Super League 1, Super League 2, Basket League, Volley League, ενώ η επιστροφή σε αγωνιστική δράση των υπολοίπων πρωταθλημάτων στα οποία επιτρέπεται πλέον η προπόνηση, θα δρομολογηθεί μετά από την εναρμόνιση των διοργανωτριών αρχών και των ομάδων σε τροποποιήσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως θα εξειδικευτούν άμεσα από τις Οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 895, 06/03/2021) για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», ισχύουν πλέον τα εξής, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ως προς τις επιτρεπόμενες αθλητικές δραστηριότητες:

«Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

* Της λειτουργίας ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.

* Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών:

==> α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα

* ποδοσφαίρου ανδρών Super League Ι και Super League ΙΙ,

* Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basket League),

* Α’ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volley League)

και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών,

==> β) των εθνικών ομάδων, ανδρών και γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα,

==> γ) για τη διεξαγωγή προγραμματισμένων αγώνων που αποτελούν κριτήριο πρόκρισης σε διεθνείς διοργανώσεις, όπου συμμετέχουν αθλητές στους οποίους έχει ήδη επιτραπεί η προπόνηση με προηγούμενες αποφάσεις.

* Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα:

==> ποδοσφαίρου ανδρών Football League,

==> ποδοσφαίρου γυναικών Α’ εθνικής,

==> καλαθοσφαίρισης γυναικών Α’ εθνικής,

==> καλαθοσφαίρισης ανδρών Α2 κατηγορίας,

==> πετοσφαίρισης γυναικών Α’ εθνικής,

==> υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1 κατηγορίας,

==> χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών Α1 κατηγορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19, με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια και τις λοιπές προϋποθέσεις που καθορίζονται στις Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

* Της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

* Της λειτουργίας και χρήσης των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από τους θεραπευόμενους και τα ΑμεΑ, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον

==> α) έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας,

==> β) προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Το βασικό θέμα που εντέλει η Γ’ Εθνική μπήκε ξανά σε αναστολή έχει να κάνει τόσο με το υγειονομικό πρωτόκολλο όσο και με τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Η FL είχε ήδη υπογράψει το υγειονομικό πρωτόκολλο που ακολουθούν η SL1 και η SL2, κι αυτό ήταν αρκετό για τους Λοιμωξιολόγους ώστε να δώσουν το Ok.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο «έκοψε» την Γ’ Εθνική είναι η διαδικασία των τεστ. Μπορεί στην ΚΥΑ να αναφέρεται περί εβδομαδιαίου ελέγχου με τεστ αντιγόνου, όμως, η παραπάνω διαδικασία περιλαμβάνει και Μοριακό (PCR) αλλά και Rapid τεστ.

Οι ειδικοί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν καλύφθηκαν με την πραγματοποίηση μόνο Rapid τεστ κι από την στιγμή που δεν υπήρχε ήδη συμφωνημένο υγειονομικό πρωτόκολλο για να ακολουθηθεί έβγαλαν εκτός την Γ’ Εθνική.

Τα μεγάλα ερωτηματικά
Στο παραπάνω κομμάτι γεννιούνται μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες που άνοιξαν. Με δεδομένο πως το κόστος των Μοριακών τεστ είναι «τσουχτερό» για μια ερασιτεχνική ομάδα και η αρχική επανεκκίνηση των προπονήσεων πριν τα νέα μέτρα έγινε με Rapid τεστ, τι άλλαξε στην πορεία;

Οι ομάδες της Γ’ Εθνικής μπήκαν στη διαδικασία επιστροφής ενεργοποιώντας ποδοσφαιρικό πλάνο κανονικότητας με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες. Έκαναν μεταγραφές, πήραν προπονητές, έκαναν Rapid τεστ για να προπονηθούν και τελικά… σταμάτησαν.

Οι αντιδράσεις στην κατηγορία είναι ήδη έντονες και αυτό πλέον έχει να κάνει με το διαχωρισμό των πρωταθλήματων. Οι υπόλοιπες ομάδες στα ερασιτεχνικά αθλήματα που «άνοιξαν» έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και Μοριακό και Rapid τεστ; Κι αν κάνουν ή ξεκίνησαν αρχικά να κάνουν ποιος ελέγχει αυτήν τη διαδικασία, που αποτέλεσε και την αφορμή να μείνει εκτός η Γ’ Εθνική;

Η απόφαση να μπει ξανά στον «πάγο» η Γ’ Εθνική την στιγμή που το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού επανεκκινεί, μόνο ως ανεξήγητη μπορεί να χαρακτηριστεί και φέρνει ξανά στα όριά τους τους παίκτες και τους παράγοντες που αγωνιούν για την επιβίωσή τους.

Και κάτι ακόμα: Μια επιτροπή, όποια κι αν είναι αυτή, εισηγείται με βάση τα δεδομένα. Εν προκειμένω, αυτά είναι επιδημιολογικά. Την τελική απόφαση την παίρνει ο Υπουργός. Υπό αυτήν την έννοια, έχει ευθύνη και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Διότι στη νέα ΚΥΑ που αναίρεσε την προηγούμενη, προκύπτει μια απορία: ο κορονοϊός απειλεί μόνο την Γ’ Εθνική; Σε τελική ανάλυση, και οι αθλητές δεν είναι ακορντεόν, ειδικά όταν έχουν να ζήσουν τις οικογένειές τους!

 

Ανατροπή με ΚΥΑ: Πράσινο φως για Football League – Κόκκινο για Γ’ – Τι γίνεται με τα υπόλοιπα σπορ
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ποιό Δημοφιλή

To Top