ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: «Φρένο» στην ατζέντα για τον τουρισμό από τους επιστήμονες

«Πάγο» στη συζήτηση περί έναρξης τουριστικής δραστηριότητας από το εξωτερικό προς τη χώρα μας, βάζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Απορρίπτοντας την ασφάλεια ενός λεγόμενου «υγειονομικού διαβατηρίου», επιμένουν να τονίζουν ότι είναι πρώιμη η όποια συζήτηση, ακόμα και για την επόμενη φάση της επιδημίας του κορονοϊού.

Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τουρισμό, ακόμα και για ελεγχόμενη είσοδο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, την Πέμπτη (23/04/2020).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το ποια θα πρέπει να είναι τα επιστημονικά κριτήρια, ώστε να επιτραπούν τα ταξίδια από μια χώρα σε άλλη.

Συζητήσεις για τον τουρισμό γίνονται ήδη σε επίπεδο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι ένα ειδικό θέμα το οποίο εξετάζουμε κι εμείς στην Επιτροπή» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Πρόσθεσε πως θα συζητηθεί και σε ειδική υποεπιτροπή, με εξειδίκευση στην ταξιδιωτική ιατρική. Ωστόσο, τόνισε ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα για τα κατάλληλα κριτήρια ώστε να θεωρείται κάποιος άνοσος.

«Είναι νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ποιο κριτήριο είναι το σωστό και πώς θα επιτραπεί μια ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι κάτι ορατό για τουλάχιστον τον επόμενο μήνα» επισήμανε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Με μεγαλύτερη σαφήνεια, για τα κριτήρια τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν, θα μπορεί να τοποθετηθεί η Επιτροπή προς το τέλος Μαΐου. Όσο για το μέτρο της καραντίνας των 14 ημερών, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στον τουρισμό, επισήμανε ο κ. Τσιόδρας φέρνοντας ως παράδειγμα χώρες που το χρησιμοποίησαν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η αποφυγή αναζωπύρωσης εστιών της πανδημίας είναι προτεραιότητα για την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Εκεί βασίζεται, άλλωστε, και η σταδιακή άρση των μέτρων, η οποία θα γίνεται ανά 14 ημέρες ή περισσότερο, προκειμένου να αξιολογούνται οι επιπτώσεις σε κάθε βήμα. Οι ειδικοί επιστήμονες φαίνεται πως φοβούνται «πισωγυρίσματα» από ένα άνοιγμα της χώρας στον εξωτερικό τουρισμό, γι’ αυτό άλλωστε επιμένουν ότι ακόμα και στη λεγόμενη δεύτερη φάση της επιδημίας, θα είναι νωρίς να μιλάμε για τουρισμό και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Πηγή https://www.newsbomb.gr

Κορονοϊός στην Ελλάδα: «Φρένο» στην ατζέντα για τον τουρισμό από τους επιστήμονες
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ποιό Δημοφιλή

To Top